ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Το Εργαστήρι Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής Μελωδία δημιουργήθηκε μέσα από την αγάπη και το μεράκι των ιδρυτών για τη μουσική κουλτούρα και λαϊκό πολιτισμό αυτού του τόπου. Η δημιουργία του έχει ως κύριο άξονα τη συστηματική έρευνα και ενασχόληση των μαθητών με τη μουσική παράδοση της Ελλάδας, τα παραδοσιακά όργανα, καθώς και με την μελέτη των πολιτισμικών χαρακτηριστικών αυτής της μουσικής. Η παράδοση και η λαϊκή κουλτούρα είναι από τα πιο βασικά γνωρίσματα που διαθέτει ένας πλούσιος πολιτισμός, όπως η Ελλάδα, και η συστηματική και σωστά δομημένη μελέτη αυτών των γνωρισμάτων είναι αφετηρία για τη ¨μουσική¨ διαδρομή του εργαστηρίου μας. Οι δάσκαλοι οι οποίοι αποτελούν το διδακτικό προσωπικό είναι άτομα με ειδικότητα στην παραδοσιακή μουσική μέσα από τριτοβάθμια ιδρύματα, με παιδαγωγική κατάρτιση και επάρκεια, με συμμετοχές σε σεμινάρια της Ελλάδας και του εξωτερικού, με πολυετή πείρα στην διδασκαλία της μουσικής και ιδιαιτέρως ενεργά στην μουσική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας.

Επικοινωνία

ΕΜΠΝΕΥΣΤΕΣ

marios

Σαρακατσιάνος Μάριος

Γεννήθηκε στη Λάρισα το Μάιο του 1988 κι από την ηλικία των 7 χρόνων ασχολείται με την παραδοσιακή και βυζαντινή μουσική. Ήταν μαθητής του μουσικού γυμνασίου-λυκείου Λάρισας. Την συνέχεια σπούδασε στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής έχοντας ειδικότητα στο λαούτο, κατοχυρώνοντας μέσω των σπουδών, την απαραίτητη παιδαγωγική επάρκεια και κατάρτιση για την ιδιότητα του δασκάλου. Μαθήτευσε δίπλα στον μεγαλύτερο λαουτιέρη της Ελλάδας Χρήστο Ζώτο. Εκτός από το πτυχίο τριτοβάθμιου ιδρύματος είναι κάτοχος Διπλώματος Βυζαντινής μουσικής με άριστα, καθώς και Πτυχίου Αρμονίας, Αντίστιξης, Φυγής (Fuga) ενώ είναι υποψήφιος διπλωματούχος Σύνθεσης. Υπήρξε εισηγητής σε διάφορα σεμινάρια της Ελλάδος και του εξωτερικού με θέμα την παραδοσιακή μουσική, το λαούτο και το παραδοσιακό τραγούδι. Είναι από τους πιο δραστήριους μουσικούς στην περιοχή της Θεσσαλίας, συμμετέχοντας σε πολλές εκδηλώσεις και παραστάσεις ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό με θέμα τη λαϊκή παράδοση και πολιτισμό. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές δισκογραφικές δουλειές όπως: Δύο λαούτα μια φωνή, Των αγγέλων το κρασί, Παραδοσιακά τραγούδια της Καρδίτσας και της ευρύτερης περιοχής, Η ξενιτιά σε χαίρεται κι εγώ έχω τον καημό σου κ.α.

thanos

Ρούμπος Θάνος

Γεννήθηκε στη Λάρισα τον Απρίλιο του 1978 και από μικρή ηλικία ξεκίνησε να ασχολείται με την παραδοσιακή μουσική. Η καταγωγή του είναι από τους Καλαρρύτες του Ν.Ιωαννίνων, μια περιοχή με πλούσιο λαϊκό πολιτισμό. Υπήρξε μαθητής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, στο παραδοσιακό βιολί, ενώ έχει διδαχθεί και την βυζαντινή μουσική στη σχολή του Αγ. Αχιλλείου. Σπούδασε στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Λάρισας από όπου αποφοίτησε και είναι κάτοχος αδείας φοροτεχνικού. Από το 2003 δραστηριοποιείται στην εκπαίδευση ως δάσκαλος παραδοσιακής μουσικής και συγκεκριμένα παραδοσιακού βιολιού. Διατέλεσε δάσκαλος στο μουσικό σχολείο Καρδίτσας το 2003-2004, ενώ από το 2004 μέχρι το 2012 είχε τη θέση του δασκάλου βιολιού στο μουσικό σχολείο Λάρισας. Είναι ένας από τους πιο ενεργούς και δραστήριους μουσικούς στον τόπο της Θεσσαλίας, ενώ η συμμετοχή του σε μουσικές εκδηλώσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού είναι μεγάλη. Έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους μουσικούς της παραδοσιακής μουσικής όπως Ο Πετρολούκας Χαλκιάς, ο Γρηγόρης Καψάλης, ο Νίκος Φιλιππίδης, ο Κώστας Τζίμας, ο Παναγιώτης Λάλεζας, ο Αντώνης Κυρίτσης, ο Γιάννης Παπακώστας κ.α. Έχει συμμετάσχει σε πολλές δισκογραφικές παραγωγές: Βλάχικα τραγούδια Γραμμουστιανών Προσοτσάνης, Τραγούδια Γράμμου και Κόνιτσας, Παραδοσιακά τραγούδια της παρέας, Βαρέθηκα την ξενιτιά, Ηπειρώτικα μεράκια, «”Περί μπαζών και απορριμάτων”» συμμετοχή στο τραγούδι «Εν τέλει τι είναι ανθρώπινο» με το Δημήτρη Ζερβουδάκη, καθώς και συμμετοχή στο CD QUARK με τον Ψαραντώνη στο τραγούδι Νάρκισσος.

kostas

Κωστούλης Κώστας

Γεννήθηκε στη Χάλκη Λάρισας το Δεκέμβρη του 1983. Σε ηλικία 6 ετών είχε την πρώτη επαφή με τη μουσική και αργότερα μαθήτευσε στο μουσικό σχολείο Λάρισας. Εκείνη την περίοδο είχε τα πρώτα ερεθίσματα της παραδοσιακής αλλά και βυζαντινής μουσικής έχοντας σαν πρώτο δάσκαλο στο παραδοσιακό κλαρίνο τον Κώστα Σβάρνα. Έπειτα συνέχισε τη μαθητική του πορεία στο 4ο Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο (Τ.Ε.Ε.), με ειδικότητα τεχνικού ηλεκτρονικών υπολογιστών. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, όπου διδάχθηκε παραδοσιακό κλαρίνο αλλά και βυζαντινή μουσική. Το 2000 ξεκίνησε να ασχολείται και με την κλασική μουσική και συγκεκριμένα με αρμονία, ιστορία και μορφολογία της μουσικής και πιάνο. Είναι κάτοχος πτυχίου Αρμονίας, βυζαντινής μουσικής καθώς και Ενοργάνωσης μπάντας. Από το 2002 αρχίζει η επαγγελματική του δραστηριότητα σε εκδηλώσεις, μουσικοχορευτικές παραστάσεις εντός συνόρων, τηλεοπτικές εμφανίσεις κ.α. Έχει πάρει μέρος σε πολλές συναυλίες κλασικής μουσικής (concerto weber, sonata, sonatina) καθώς παίζει, εκτός από παραδοσιακό κλαρίνο, σαξόφωνο και κλαρινέτο. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες δισκογραφικές παραγωγές όπως: Όλα εσύ, Ιωνία, Tango Χριστουγέννων κ.α.

ΣΤΟΧΟΙ

  • Διδασκαλία της παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής της Ελλάδας.
  • Διάσωση και διάδοση του λαϊκού μας πολιτισμού.
  • Συστηματική και σωστά δομημένη διδασκαλία παραδοσιακών και λαϊκών οργάνων,παραδοσιακού τραγουδιού και βυζαντινής μουσικής από δασκάλους με ειδικότητα στην παραδοσιακή λαϊκή μουσική, με μεγάλη εμπειρία στη διδασκαλία της.
  • Πλαισίωση των ατομικών εργαστηριακών μαθημάτων (όργανο), με παρακολούθηση θεωρητικών μαθημάτων που έχουν αντικείμενο τη θεωρία της παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής (μακάμ,λαϊκή δρόμοι κ.α.)
  • Οργάνωση διαλέξεων και σεμιναρίων που σχετίζονται άμεσα με το γνωστικό αντικείμενο του εργαστηρίου.
  • Δημιουργία μουσικών συνόλων από τους μαθητές του εργαστηρίου και η συμμετοχή αυτών των συνόλων σε διάφορες εκδηλώσεις και συναυλίες.
  • Δημιουργία χορωδίας παραδοσιακού τραγουδιού.
  • Προετοιμασία παιδιών για εισαγωγικές εξετάσεις στο μουσικό γυμνάσιο.
  • Κοινωνικοποίηση μαθητών μικρής ηλικίας μέσα από πρόβες και μέσα από την κοινή ενασχόλησή τους με την παραδοσιακή και λαϊκή μουσική.
  • Συνεργασίες με άλλους φορείς π.χ. χορευτικούς συλλόγους και πολιτιστικά κέντρα για κοινές δραστηριότητες που αφορούν την παράδοση, τον λαϊκό πολιτισμό και γενικά τη μουσική.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Παναγούλη 26 Λάρισα, τηλ: 24130 - 17137, κιν: 698 056 0648 - 694 661 8775, email: ergmelodia@gmail.com.